Idea aktiviti kanak-kanak yang bagus untuk perkembangan fizikal dan minda

==> Tak tahu nak buat aktiviti apa dengan anak anda di rumah?

==> Anak-anak cepat bosan dengan permainan yang dibelikan?

==> Mak Ayah semangat beli mainan mahal, branded, tapi anak main 10-20 hari je…lepas tu terperuk dalam kotak/stor?

==> Terpaksa bagi anak gadjet / tv, baru anak tak meragam?

==> Paling teruk, anak dah addicted dengan gadjet?

educational-toys-gadjet-addiction

Sebenarnya…….
Sangat banyak aktiviti menarik dan bermanfaat yang boleh dilakukan dengan anak dirumah

Kita tak perlukan permainan yang mahal/branded pun

Aktiviti yang bagus bukan sekadar menyeronokkan,

tetapi yang penting boleh merangsang fizikal dan minda anak anda

Selalunya anak-anak cepat bosan & meragam disebabkan 4 masalah utama ni ;

==> tiada aktiviti untuk mereka

==> jenis permainan tidak memberi cabaran kepada mereka

==> jenis permainan tidak sesuai dengan minat mereka

==> jenis permainan bukan dalam range umur mereka

Jadi, penting untuk kita kenal anak kita dengan lebih dalam.

Bila kita tahu minat anak kita dengan tepat,

Baru kita boleh sediakan aktiviti yang benar-benar menyeronokkan dan mencabar mereka

Dan bila anak dah leka dengan permainan fizikal, percayalah..

dia tak akan kerap minta ipad/ tv lagi

educational-toys-testimoni-1

educational-toys-puzzle-testimoni

educational-toys-testimoni-2

“6 tahun pertama membina 90% bahagian otak. Dan cara terbaik adalah melalui bermain. Bermain membina skil INTELEKTUAL. 90% ini tidak ada kena mengena dengan skil AKADEMIK. Umur 7 tahun adalah bermulanya pertumbuhan 10% bahagian otak yang kita kenali sebagai KOGNITIF. Dan 10% ini adalah Skil AKADEMIK.”

-Dr. Putri Afzan Maria; Early Childhood Practitioner, founder of Kinderkaizen-

 

There is no such thing you can start early academic at early age. Ini adalah satu keadaan yg bahaya. Kita tidak tahu keupayaan otak anak adalah di tahap mana. Saya ingin tekankan sekali lagi,tiada salah jika anak2 ingin bermain lebih drpd belajar. Tidak sia2 kalau anda berikan permainan melebihi sebuah buku dan gadget. Tidak salah utk mereka mengeksplorasi dunia mereka walau secomot mana pun mereka.”

 -Liyana Raya; Occupational Therapist-

So bila kita dah tahu tentang minat anak,
SANGAT MUDAH untuk kita plan aktiviti yang sesuai, tahu nak tackle emosi dia, tahu potensi dan minat semulajadi anak, dan tahu lain-lain potensi yang kurang dan kita boleh develop slowwwwly!

-Adlil Rajiah; parenting blogger, penulis buku 3Kertas 3Krayon 3Pensilwarna-

.

Oleh sebab itu, kami di BudakeciK.com berasa bertanggungjawab untuk memberi kesedaran kepada anda-anda ibubapa prihatin;

==> tentang kepentingan bermain di awal usia anak-anak

==> berkongsi tips dan idea menarik serta aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak-anak anda

==> membantu anak-anak untuk membina potensi dan skill dalam diri mereka sejak kecil lagi

14079479_327702460953769_7150791101633506580_n

BudakeciK.com

sebagai one stop centre untuk pelbagai jenis educational toys dengan konsep ‘playful learning’ ;

==> Pembekal educational toys yang berkualiti , eco-friendly dan selamat

==> Dan telah berdaftar dibawah syarikat Monza Elegant Resources

LIKE & FOLLOW

FB page : BudakeciK

FB page : BudakeciK

FB page : BudakeciK

 .

Instagram : budakecik_shop

Instagram : budakecik_shop

Instagram : budakecik_shop

Permainan di sini bukan sahaja menarik dan membuatkan anak anda seronok bermain,

Tetapi dalam masa yang sama memberi manfaat

untuk membantu merangsang perkembangan & kemahiran-kemahiran penting yang diperlukan oleh anak-anak

untuk akademik dan kehidupan harian

2 kemahiran utama tersebut adalah ;

Kemahiran motor kasar (melibatkan otot besar badan seperti anggota tangan,lengan, kaki,atau keseluruhan badan yang boleh berfungsi sepenuhnya)

Kemahiran motor halus (kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan, pergelangan tangan, jari-jari tangan, kaki, jari kaki, bibir dan lidah, koordinasi pergerakan otot kecil dengan organ deria)

 

educational-toys-hexabeads

Kenapa anda harus memilih educational toys berbanding toys lain yang berlambak di pasaran?

Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Educational toys mahal?

Di negara maju, educational toys sangat popular

Tetapi Sayangnya diMalaysia ni, kesedaran ibubapa masih kurang

Ibu bapa lebih suka beli anak patung Doremon, Barbie , atau Superhero2 yang bukan realisitik

Avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi

-Dr. Sherine; Child Psychiatrist, Hospital Gleneagles, Penang-

educational-toys-railoverpass

Habis tu, kita macam mana?

Takkan kita nak biarkan anak kita ketinggalan?

Kalau kita boleh beli baju Kiko dan Ipad untuk anak kita, kenapa tidak educational toys?

Kenapa perlu berkira untuk perkembangan & pendidikan anak-anak?

educational-toys-wooden-shape

Dahlah tu, tahan lasak pulak tu

(dibuat dari kayu ringan berkualit dengan cat non-toxic, bukan plastik murahan)

Kalau pandai jaga boleh guna hingga anak nombor lapan belas

15056450_393534664370548_8838355941357994903_n

Setiap warna, design dan bentuk satu2 jenis educational toys tu bukan saja2 dibuat begitu,

Tetapi ada fungsi tertentu untuk merangsang perkembangan minda dan fizikal kanak-kanak

DAPATKAN LEBIH TIPS & IDEA EDUCATIONAL TOYS

Website : www.budakecik.com

Website : www.budakecik.com

Website : www.budakecik.com

 

Sebenarnya educational toys tidaklah semahal yang kita sangka

Malah kalau bijak cari, anda boleh dapat dgn harga yang lebih berpatutan

Produk yang sama, manfaat yang sama

tetapi

harga LEBIH MURAH dari harga pasaran & di kedai2 toys yang terkenal di luar

.

Tak percaya?

Kami percaya & kami memberikan anda jaminan

Pelbagai pilihan educational toys di BudakeciK

dengan harga yang PALING BERPATUTAN

.

Kalau anda dapati ada produk yang anda BELI dari kami dijual dengan harga lebih rendah di kedai-kedai toys yang berjenama dan terkenal di luar tu

HUBUNGI KAMI SEGERA !!!

HADIAH MISTERI MENANTI ANDA

.

Macam mana nak order?

Klik untuk melihat katalog educational toys kami

Website : www.budakecik.com

@

FB page : BudakeciK

@

Instagram : budakecik_shop

Kemudian order terus kepada kami di;

whatsapp 019 266 4901

whatsapp 019 266 4901

whatsapp 019 266 4901

sangat mudah!

.

Jadi, sebelum beli permainan, fikir dulu

Adakah permainan tersebut bermanfaat untuk anak anda

atau

sekadar tekan button, keluar bunyi, dah~~

Sebab di luar sana,

ada banyak permainan yang menyeronokkan, tetapi tidak merangsang fizikal dan minda anak2

(entertaining but not stimulating)

Semata-mata dijual atas nilai commercial

.

Anda ibubapa prihatin

Buatlah tindakan yang paling terbaik untuk anak-anak anda

.

hubungi kami segera

whatsapp 019 266 4901

whatsapp 019 266 4901

whatsapp 019 266 4901

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *